Segboardet, Segwayens lillebror

Et Segboard har faktisk mange navne. De sjove dimser kendes også som: Hoverboard, Airboard, Mini-segway, Segway-board, Swegway, Hoverboards, Airwheel. De sidste år har Segboards indtaget de danske byers gader, gågader og cykelstier. De er lynhurtige og meget manøvredygtige. Især børn bruger dem så let som ingenting, men kun få personer har en ide om hvordan de rent faktisk fungerer.  

Det gør myndighederne heller ikke. Trafikstyrelsen er blevet taget med bukserne nede, da Segboards kom til Danmark. Styrelsen havde umiddelbart ingen anelse hvor de rent lovmæssigt hører hen. Et Segboard kan ikke sammenlignes med et skateboard. Det er heller ikke en cykel eller et løbehjul. 

Men siden januar 2019 er reglerne kommet på plads

De nye Segboard regler

Disse regler et trådt i kraft i januar 19 og gælder både Segboards og elektriske løbehjul.

  • Hastighed: den maksimalt tilladte hastighed er 20 km/h.
  • Godkendelse: Segboards og elektriske løbehjul skal være CE-mærket.
  • Maks. vægt: vægten må ikke overstige 25kg
  • Dimensioner: længden må højst være på 2m og bredden må ikke overskride 70 cm.
  • Belysning: En hvid lygte foran og en rød lygte bagpå skal altid være tændt under kørsel. Lygterne skal kunne ses tydeligt på 300 m afstand. De kan monteres på køretøjet eller på føreren.
  • Reflekser: Hvid refleks foran, rød refleks bagpå og hvide/gule reflekser på begge sider. Reflekserne kan sidde på køretøjet eller på føreren.
  • Kørselsregler: som de gælder for cyklen. Hvor der findes en cykelsti skal den bruges. 
  • Landvejskørsel: Udenfor byzoner, må der kun køres på cykelstier/spore eller hvor der maks. må køres 50 km/h. 
  • Minimumsalder: 15 år. Børn under 15 skal ledsages af en voksen der kan kontrollere barnets kørsel. (gælder ikke på legepladser og opholdsområder)
  • Alkohol: 0,5 promille. Du må ikke være påvirket af stoffer.

Hvordan fungerer de egentligt?

Regler skal der i hvert fald være. Fordi vi lever i et ordentligt og gennemorganiseret samfund! Men sådan et Segboard er ulig alle andre køretøjer der findes. Det ser legende let ud, som ungerne styrer dem på fortovene. De kører slalom mellem posebærende damer og overhaler pensionisterne på deres el-scootere. Men hvad driver dem frem? Og hvordan kan man holde balancen på sådan en?

Som navnet antyder, har Segboardet noget med en Segway at gøre. En Segway er en hel del større og i en hel anden vægtklasse. Men teknisk set ligner de hinanden meget. Segboardet er en videreudvikling af Segwayen. 

Gyroeffekten gør det let at holde balancen

Gyroeffekt lyder ret mystisk og hightech. Men den er faktisk meget naturlig og ligetil. Det er den samme effekt der gør at du kan holde dig kørende på to smalle hjul på din cykel. Når et legeme (i de fleste tilfælde et hjul) roterer om sin akse, skaber det en tværgående kraft – gyroeffekten. Den går langs aksen. Det er denne kraft der stabiliserer hjulet. 

Det er grunden til at vi kan nøjes med 2 hjul, bare de er i bevægelse. Der skal slet ikke mange omdrejninger pr minut til før gyroeffekten kan mærkes. Du har nok selv lagt mærke til at det er nemmere at holde balancen på cyklen jo stærkere du kører. Uden fremdrift, dvs. uden gyroeffekt er det så godt som umuligt at holde cyklen i balance.