Sådan styrker du din krop med alternativ træning

Træning er som mange bekendt blevet stort de seneste år. Det er på mode at træne. Nogen træner for at se godt ud, og andre gør det, fordi de synes, at det er sjovt. Lige meget hvad, så er det i hvert fald sundt for kroppen, så længe man gør det ordentligt. Det er blevet bevist, at træning styrker både krop og sind, hvilket resulterer i bl.a. bedre immunforsvar samt længere levetid.

Langt størstedelen af det danske fitness fællesskab udøver styrketræning i traditionel forstand, der inkluderer øvelser som squats, dødløft og bænkpres. Dog er mange begyndt på alternativer som Calisthenics og Crossfit.

Crossfit

Crossfit er blevet mere og mere populært de seneste år – der er endda verdensmesterskaber hvert år (CrossFit Games), hvor sportens udøvere kommer fra alle verdens kroge for at bevise, at de er verdens bedste og stærkeste. Disse “games” bliver hvert år hårdere og hårdere, og udøverne beviser hvert år, at den menneskelige grænse ikke er nået endnu.

I Crossfit gælder det om at være god til mange ting. Det er ikke blot styrketræning, men også cardio, stamina, balance, fart og meget mere. Det gælder derfor ikke om blot at være god til en ting, men at være god til alt.

Noget der karakteriserer øvelser set i Crossfit er, at man sjældent kun bruger en muskel ad gangen. Man bruger tit hele kroppen, hvilket også resulterer i en bedre sammensætning af dine muskler. Dette kan være øvelser som kettlebell swings, muscle ups (også set i Calisthenics) og handstand pushups.

Calisthenics

Calisthenics er en mindre træningsform, der ikke er så fremskreden i Danmark endnu. Dog er træningsformen blevet populær i bl.a. USA. Som i Crossfit er der også årlige mesterskaber – præmiepuljen er dog ikke lige så stor. Har man dog lyst til at træne det i Danmark, kan findes der grupper som Team Vici og Calisthenics Comrades. Calisthenics har mange grupper over hele verden, og der fokuseres også meget på et fællesskab inden for sportsgrenen, da den ikke er så stor. Derfor er det nemmere at vedligeholde relationerne man får i fællesskaberne.

Calisthenics er et sammensat begreb, hvor kalos betyder smuk, og sthenos betyder styrke. Tilsammen giver de målet for calisthenics – en smuk og stærk krop. Sportsgrenen går ud på at benytte sin naturlige kropsvægt, i stedet for at lægge ekstra vægt til. Dette inkluderer øvelser såsom pull ups, dips og armstrækkere.

Et andet kendt navn for Calisthenics er “Street Workout”. Inden for calisthenics kan man nemlig lave mange af øvelserne på gaden, og man behøver faktisk intet udstyr for at træne på denne måde. Så længe man har adgang til en “bar” (stang), kan man træne. Dette gør det til en træningsform, som man kan udøve på stranden, på legepladser eller endda inde i byen. Dette ses også tit fra eliten, der laver øvelser som planche, frontlever, backlever, og human flags – dog kræver det en del træning, før disse øvelser kan opnås.

Man behøver altså ikke holde sig til styrketræning, man kan sagtens blande andre træningsformer ind i sit træningsprogram for en mere alsidig tilgang til krop og sundhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *